top of page

              GERGER TARÄ°HÇESÄ°

​

Ä°lçenin tarihi; Ä°lin genel tarihine uygun bir karakter taşımakla birlikte coÄŸrafi olarak daÄŸlık bir alanda yer alması ve ulaşım zorlukları nedeniyle bazı farklılıklar gösterir.

    Bazı kaynaklara göre M.Ö.VI.Yüzyılın ilk yarısında yaÅŸayan Selevkos Kralı Arsemes, Fırat üzerinde aÅŸağı ARSEMÄ°A adlı bir kent kurmuÅŸtur. Bu kent Gerger Kalesi olarak halen bulunmaktadır. AÅŸağı ARSEMÄ°A KOMMAGENE krallı, zamanında kışlık kent olarak kullanılırdı.

Bu bölge daha sonra DoÄŸu ROMA (Bizans) Ä°mparatorluÄŸunun eline geçmiÅŸtir. Bu tarihlerde, halkın geneli Hristiyanlık dininin Gregoryan Mezhebine baÄŸlı olup, Hicri 135 yılında Abbesi halifelerinden Ebu Cafer-el Mansur’un Adıyaman, Kahta ve Samsatla birlikte burayı da fethettiÄŸini görmekteyiz. Bölge bu tarihten sonra Ä°slamlaÅŸmaya baÅŸlamıştır. Daha sonra Gerger ve çevresi Abbasilerin zayıflamasıyla HAMDANÄ°LER’in sonra tekrar Bizansın eline geçmiÅŸtir. Selçuklular zamanında GümüÅŸtekin 1066 yılında Hısn-ı Mansur’u ele geçirmiÅŸ fakat iç karışıklıklardan dolayı geri çekilmiÅŸtir.

Selçukluların bölgedeki hakimiyeti 1071 yılında Büyük Selçuklu Ä°mparatoru ALPARSLAN’ın Bizans Ä°mparatoru Romanos Diognes (Romen Diyojen)’i Malazgirt’te uÄŸrattığı büyük yenilgiden sonra kesinleÅŸmiÅŸtir.

Bölge, Selçukların yıkılmasından sonra ArtukoÄŸullarının eline, onlardan sonra da I. Haçlı Seferi münasebetiyle Haçlıların eline geçmiÅŸtir. Zengiler, Artuklular,Frank KontluÄŸu,Eyyubiler ve daha sonra da Anadolu Selçukluların eline geçmiÅŸtir. Baba Ä°shak isyanı nedeniyle Türkiye Selçuklularının zor duruma düÅŸmesini fırsat bilen MoÄŸolların saldırıya geçmesiyle bu bölge de MoÄŸol istilasına maruz kalıp MoÄŸolların eline geçer.

Bu bölgenin daha sonra Memlukluların onlardan sonra da Timurluların eline geçtiÄŸini görmekteyiz. Timurluların çekilmesinden sonra yörenin DULKADÄ°ROÄžLULARI’nın eline geçtiÄŸini ve uzun süre onların elinde olduÄŸunu görüyoruz. 1515 TurnadaÄŸ savaşıyla yöre Osmanlıların eline geçmiÅŸtir.

Adıyaman Ä°li ve Ä°lçelerinin sonraki tarihi süreç içerisinde durumu ÅŸöyledir; Adıyaman, 1849 yılında sancak haline getirilen Diyarbakır’a baÄŸlanmıştır. 1859 yılında Malatya Sancak olunca Gerger, Malatya’ya baÄŸlanmıştır.

Cumhuriyet dönemine Malatya-Pütürge Ä°lçesine baÄŸlı köy olarak giren Gerger 1 Aralık 1954 yılında Ä°l olan Adıyaman’a baÄŸlanmıştır. Ä°lçe merkezi 1954-1957 yılları arasında halen köy tüzel kiÅŸiliÄŸine sahip GüngörmüÅŸ köyünde bulunuyorken. 25.06.1957 tarih ve 9642 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 7022 Sayılı Kanunun uygulamasıyla 10 Åžubat 1958 yılında Ä°lçe merkezi Budaklı köyü ALDUÅž mezrasına (ÅŸimdiki Gerger Ä°lçesi) nakil edilmiÅŸtir.



Ä°lin genel yüzölçümü 7.614 Km. olup, bunun 702 Km.si Ä°lçemizi kapsamaktadır. Adıyaman’ın kuzeydoÄŸusunda yer alan Gerger’ in kuzeyinde Malatya’ nın Pötürge ilçesi; doÄŸusunda Diyarbakır’ ın ÇüngüÅŸ ve Çermik ilçesi ve Åžanlıurfa’ nın Siverek ilçesi; güneyinde Kahta; batısında Sincik Ä°lçeleri ile sınırdır. Ä°lçenin doÄŸu ve güney sınırını Fırat Nehri üzerinde yapılan Atatürk Baraj Gölü çizmektedir.

Deniz seviyesinden yüksekliÄŸi 770 M.dir. Ä°lçe, tümüyle daÄŸlık bir bölgede kurulmuÅŸtur.En yüksek noktası Kımıl Dağı 2250 M. YüksekliÄŸindedir. Kürdek, Hacı Bazı ve Kımıl önemli daÄŸlarıdır. Çet, Kürdek, Ovacık, Kımıl Dağı ve Beyaz ÇeÅŸme yaylaları ilçe sınırlarındadır. Ayrıca GüngörmüÅŸ ve Gürgenli Köyleri’ nin arasında Kara Göl isminde bir göl bulunmaktadır.

Gerger ilçesinde bulunan yaylalar Çet, Kürdek, Ovacık, Kımıl Dağı ve Beyaz ÇeÅŸme yaylalarıdır. Ä°lçenin 5 km. uzağında Eskikent Köyü'nün kuzeyinde Murfan maÄŸaraları da bulunmaktadır.

Gerger ilçesi; il merkezine 105 km. uzaklıkta ve ulaşım karayolu ile yapılmaktadır. Karayolu ağı ise; Adıyaman, Kahta, Narince, Gerger ve Gölyurt’ a kadar gitmektedir. Yol asfalttır. Gölyurt karayolu’ nun 18 Km. ‘si stabilizelidir. Ä°klimi; kışları soÄŸuk, yazları sıcak ve kuraktır. Bu özellikleri ile Akdeniz iklimi ve kara iklimine sahiptir.

bottom of page